
Sušená TRESKA obecná (Gadus morhua) je nejčastější sušenou rybou v rusky mluvících zemích a ve Skandinávii (stockfish).
Znalost umění konzervace ryb přírodním sušením se dá přirovnat k umění výroby dobré whisky, parmské šunky či vyzrálého sýru. Pro dosažení vysoké kvality je zapotřebí jednak dostatečný čas ke zrání a snažit se udržet objem výroby v přiměřeném množství. Za nejlepší jsou považovány sušené tresky z Lofotů na severu Norska (tuto celou sušenou tresku jsem právě na Lofotech ochutnala poprvé a naprosto jsem si ji zamilovala, i když musím uznat, že aroma je opravdu veliké).
Během sušení ryba pozbude až 80 % vody v ní obsažené, přičemž veškeré nutriční hodnoty si uchová, pouze jsou notně koncentrované. Je bohatá zejména na proteiny a vitamíny, železo a vápník.
Sušenou tresku můžete použít nejenom pro chvíle pohody u vína či piva, ale hodí se i pro outdoorové aktivity či při různých dietních programech.
Sušené Sardele solené ( ančovičky ) - to je jedna z mála rybích lahůdek, které můžete jíst spolu s jemnými rybími kostičkami, které jsou velmi ceněné pro jejich křehkost. Sušené ančovičky jsou zbaveny hlavičky a vnitřností. Ančovičky jsou bohaté na bílkoviny a vyznačují se příjemnou chutí.
Ceny jsou uvedeny v Kč včetně DPH. V cenách jsou zahrnuty autorské poplatky.
Značky firem: